A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

„Nem hercegnőt és királykisasszonyt játszik, hanem ő a fuvolás néni...”

ZENE-TÉR-KÉP +, avagy a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertsorozata óvodásoknak (és szüleiknek)

2016. november 10. - MÁV Szimfonikus Zenekar

Mindig is fontos volt számunkra a legkisebbek zenei képzése – a hangszereket bemutató játékos foglalkozást pontosan tíz évvel ezelőtt indítottuk útjára Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezetésével. A következőkben ő mesél a sorozatról.

- A gyermekek klasszikus zenei nevelése nem kezdhető elég korán. Számos tudományos kutatás foglalkozott már a kérdéssel, hogy a fiatalkori zenetanulás, hangszertanulás hatással van-e az agy fejlődésére. A kísérletek szerint, aki 7 éves koráig megkezdi zenei tanulmányait, annak agya jobban fejlődik, mint kortársaié, mivel a két agyfélteke közti kapcsolatok száma megsokszorozódik.

2006-ban rendeztük meg az első hangszerbemutató sorozatot. Az ötlet gazdája ügyvezető igazgatónk, Lendvai György volt. Egyszer rám nézett, és azt mondta, hogy szerinte én alkalmas vagyok egy ilyen jellegű előadás megtartására – persze azelőtt sosem csináltam ilyesmit. Elvégeztem egy felnőtteknek szóló tanfolyamot Kokas Kláránál, ahol nagyon sokszor megtapasztalhattam, hogy milyen gyerekekkel együtt lenni egy zenei környezetben. Ez talán segítség volt ahhoz, hogy el tudjam képzelni magam ilyen szerepben.

image4_1.JPG

A sorozat minden darabja egy-egy hangszercsaláddal ismerteti meg a gyerekeket, mégpedig a vonós, ütős, fafúvós és rézfúvós hangszerekkel. A tematika alapja az, hogy óvodás dalokra építek, minden hangszeres darab előtt és után dalolok a kicsikkel. Édesanyám óvónő, ebben a világban nőttem fel, így egészen sokáig én magam is óvodás maradtam – meséli mosolyogva. – Az éneklést egyébként alapvető fontosságúnak tartom. Ez a magyar zenei képzés alapja, a hangszertanítás is ilyen egyszerű dalocskákkal kezdődik.

Először óvodás csoportok jöttek a koncertekre, egy-két évvel később alakult ki úgy, hogy hétvégi program lett belőle – azóta már családok jönnek hozzánk. Vannak, akik nagyon lelkesek és éveken keresztül visszajárnak. Persze az, hogy egy 4-5 éves gyerek egy évben egyszer hall egy adott koncertet, nem azt jelenti, hogy mindent meg is jegyez belőle. A műsoraink nagyjából 50 percesek, ez pont ideális, kényelmesen végighallgatható hosszúság a kisebbeknek is.

A soron következő, fafúvós hangszereket bemutató koncert eltér az eddigiektől, azt a fantázianevet is adhatnám neki, hogy a „Párok tánca”. Ez alkalommal minden hangszerből kettő szerepel majd, két fuvola, két klarinét, két oboa és két fagott. Így minden társhangszert be tudunk mutatni, pl. a basszusklarinétot, a kontrafagottot, az altfuvolát, az esz-klarinétot és a piccolot is. Minden hangszerpár egy különleges duót játszik majd. Lesz jazzes szám; mi, fuvolisták a Varázsfuvolából az egyik fő témát játsszuk el, az oboisták pedig Berlioz Fantasztikus Szimfóniájából választottak egy ismert részt. Ezen kamaradarabok mellett lesznek még átiratok, például Csajkovszkij Diótörőjéből a „Nagypapa tánca”. Még egyet elárulok: Kőrösi Miklós oboás kollegám átírta Farkas Ferenc Régi magyar táncok c. darabját egy fúvós oktettre. Ez nem csak a közönségnek, nekünk is nagy újdonság lesz.  A műsorokban szereplő zenék rövidek, mindig törekszünk arra, hogy 2-4 perces részleteket játsszunk, mert nagyjából ennyi figyelmet tudnak ránk szánni ezek a pici gyerkőcök.

Azért változtatom meg idén tematikailag ezt a koncertet, mert a visszajáró családoknak szeretnék valami újdonságot hozni. Akik visszajárnak, azok természetesen azért járnak vissza, mert nagyon szeretik az előadásokat és jól érzik magukat nálunk. Van például egy olyan család, ahol a kislány évek óta azt játssza, hogy ő a „fuvolás néni”. Ahelyett, hogy hercegnőt és királykisasszonyt játszana. Nekem ez a lehető legnagyobb elismerés, úgyhogy ezt az egészet– már csak az ilyen élményekért is – nagyon megéri csinálni.

Hörömpöli Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr9111949259
süti beállítások módosítása