A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

Három kontinens gyermeke

2020. február 28. - MÁV Szimfonikus Zenekar

Henry Cheng igazi világpolgár – ázsiai születésű, az Egyesült Államokban nőtt fel és tanult, 6 éve pedig Európában él és dolgozik. A MÁV Szimfonikus Zenekarral közös hangversenyén megcsillogtathatja fantáziáját és kulturális tájékozottságát, hiszen a műsor összeállítása közel olyan sokszínű, mint ő maga. Az alábbiakban a vele készült beszélgetést olvashatják.

headshot-min.jpg

Henry Cheng [Fotó: n/a]

Kérlek, oszd meg a gondolataidat a koncert felépítésével, tematikájával kapcsolatban!

Nagyon érdekes programról van szó, az lehetne a fantáziacíme, hogy "Amikor kelet találkozik nyugattal", hiszen szimbolizálja azt, hogy hol is helyezkedünk el az egyetemes kultúrában. Az első műsorszám, a Train Toccata például a nyugati zene teljes kromatikus palettájából merít és így ábrázol egy száguldó mozdonyt. Viszont a "kínai ízt" is érezhetjük, konkrét idézetet is találhatunk benne a "Train", azaz Vonat című slágerből, amelyet a tajvani popsztár, Lo Tayu tett híressé. Érezhetjük, hogy egy igazi kulturális keveredésről van szó. A következő darab a Butterfly Lovers hegedűverseny lesz, ami az egyik leghíresebb zenekarra írt kínai mű. Egy ősi kínai legenda megzenésítése egy tételben, hét jelenetre tördelve, de nyugati típusú zenekarra írva. A szóló hegedű szólamban megjelennek bizonyos tipikus ázsiai technikák és motívumok.

A IX. (Az Újvilágból) szimfóniát pedig azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom. Ugyan Dvořák csak a komponálás befejezése után adta a címet darabjának, viszont kezdettől fogva törekedett arra, hogy a kompozíciónak sajátos amerikai „aromája” legyen. A lassú bevezetéssel induló nagyszabású első tételben például a melléktéma pentaton dallam. Nem “népdal”, de mégis olyan jellegű, amilyeneket Dvořák korabeli gyűjteményekben láthatott, s talán még az utcán is hallhatott.

 

Hol tartasz most a szakmai pályafutásodban?

Jelen pillanatban a "főhadiszállásom" Duisburgban, Németországban van, ahol a Klangkraft Orchester művészeti vezetőjeként és vezető karmestereként működöm. Nagyon szerencsésnek tartom magamat, hiszen 2018-ban két nemzetközi karmesterversenyen is első helyezést értem el. A Doráti Antal Karmesterversenyt követően nagyon sok út, lehetőség nyílt meg előttem. Ebből következik, hogy azóta gyakorlatilag csak repkedem körbe a világban és kapom az újabbnál újabb vendégkarmesteri felkéréseket. Hihetetlenül élvezem, hogy nemcsak Európában, hanem Amerikában és Ázsiában is koncertezhetek. Most, hogy belegondolok: a MÁV Szimfonikus Zenekarral közös hangversenyünk kicsit olyan, mintha az eddigi és a mostani életemről szólna. Ázsiában születtem, Amerikában nőttem fel, és az utóbbi 6 évben Európában dolgozom. Úgy érzem, hogy három kontinens gyermeke vagyok – mosolyog szélesen.

 

Mivel töltöd a szabadidődet?

A szabadidőmet? Mit is jelent ez a szó? – kérdezi nevetve. A viccet félretéve, tényleg nem rendelkezem sok olyan idővel, amit saját belátásom szerint használhatnék ki. Leginkább alvással töltöm ezeket a nyugodt órákat – én is öregszem, mint mindenki más, úgyhogy jobban oda kell figyelnem magamra, egészségesen kell táplálkozni és néhanapján edzeni sem árt. Most épp egy maratonra készülök. Két éve áttértem a vegán étkezésre, de sajnos nincs mindig lehetőségem eszerint táplálkozni. Húst nem eszem sehol, de néhány országban még nem annyira elterjedt ez az életmód – így például a hotelben, ahol most szálltam meg, nincsen vegán opció a menüben. Amióta vegán vagyok, sokkal több energiám van és kevesebb alvásra van szükségem, így hiába tűnt a folyamat elején ez egy komoly lemondásnak, ma már inkább a hosszabb, kiegyensúlyozottabb életbe való befektetésként tekintek rá.

 

Az interjút Hörömpöli Anna készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr6015495858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása