A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

75 éves a MÁV Szimfonikus Zenekar

2020. április 30. - MÁV Szimfonikus Zenekar

Ma, 2020. április 30-án tartanánk a MÁV Szimfonikus Zenekar 75. évfordulójára rendezett gálahangversenyt a Müpában, de sajnos a koronavírus keresztülhúzta számításainkat, és meghiúsította ezt a koncertet. Azt azonban semmi nem akadályozhatja meg, hogy visszatekintsünk a kezdetekre, és ugyan egymástól távol, de lélekben mégis együtt ünnepeljük Zenekarunkat.

A MÁV Szimfonikus Zenekar megalakulásának története az egyik legszebb bizonyíték a zene gyógyító erejére, valamint arra, hogy az embereknek szükségük van rá, bármilyen életkörülmények között. A második világháború végén Varga László, a Magyar Államvasutak akkori vezérigazgatója úgy döntött, hogy a vasút a háború sújtotta ország újjáépítéséhez nemcsak építőanyag szállításával, hanem a zene terjesztésével is hozzájárulhat. Az elhatározást tettek követték, a vezérigazgató felkérte Szőke Tibor karmestert, hogy alapítson zenekart, amelyet a MÁV saját költségén szállít városról városra, ahol a zenészek koncertekkel segítenek enyhíteni a háború okozta fájdalmakat. A MÁV Zenekar 1945. május 1-én adta első koncertjét (ekkor még fúvószenekarként), alig pár héttel Budapest ostroma után. Rövid időn belül szimfonikus zenekarrá alakult az együttes, és útjára indult a Gördülő Opera is, amely keretében közel 10 év alatt több mint 500 koncertet adott a zenekar az ország különböző városaiban, ahová vasúti kocsikban utazva jutottak el alapítójuk, a MÁV segítségével.

Viszontagságos időben, nehéz körülmények között született a MÁV Zenekar, ezzel minden kétséget kizárva bizonyítva létjogosultságát. Ez a mai napig erőt ad a Zenekarnak, a kezdetektől küldetésünk, hogy a zene által örömöt, szépséget adjunk és vígaszt nyújtsunk az embereknek.

Az alakulás óta eltelt 75 év megerősített minket abban, hogy minden körülmények között szükség van a zenére, így a mostani, kihívásokkal teli időszakban, amikor élő koncertekre sajnos nem kerülhet sor, sem feledkeztünk meg arról a feladatunkról, hogy lehetőségeinkhez képest minél több helyre eljuttassuk a zenét. Hetek óta zenélő autókkal járjuk Magyarország városait, falvait, arra kérve a lakókat, hogy nyissanak ablakot a zenének, és élvezzék a MÁV Zenekar által megszólaltatott dallamokat. Rendkívül megható élményekkel gazdagodunk mi is ezeken az utakon, köszönjük Önöknek, hogy velünk tartanak!

Reméljük, még sok évtizeden keresztül utazunk együtt a zenében!

foto_kicsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr1915650338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása