A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

Villáminterjú Josef Špaček hegedűművésszel

2019. november 20. - MÁV Szimfonikus Zenekar

josef-spacek-c-radovan-subin-3.jpgJosef Špaček [Fotó: Radovan Subin]

Mikor találkoztál először Dvořák hegedűversenyével?

Először 16 évesen tanultam és azóta is gyakran játszom. 5 éve készítettem belőle egy felvételt a Cseh Filharmonikus Zenekarral, akit érdekel, belehallgathat a koncert előtt, például Spotify-on.

 

Miért különleges számodra ez a darab?

Ez a legjátszottabb cseh hegedűverseny. Dvořák beleírta szerzői zsenijének és fortélyainak legjavát, akár a gyönyörű dallamokat, a néptáncszerű ritmusokat, akár a virtuóz futamokat, technikai elemeket nézzük. A szóló alá egy rendkívül jól hangszerelt zenekari kíséret került, emiatt a zenekari zenészeknek is élvezetes játszani, nemcsak a szólistának. Sőt, sokszor a zenekari szólamokban is megjelennek csodaszép szólók, ami egyáltalán nem olyan gyakori, ha a versenyművek tárházát tekintjük.

 

Olyan ismert tanároknál tanulhattál, mint Itzhak Perlman. Hogyan mutatnád be a tanítási stílusát?

Ő egy igazán alázatos és szerény ember – csodálatos személyiség! A tanítása során gyakran mesélt példákat a rendkívüli koncertéletéből. Mindig a kreativitást és az egyéniséget kereste tanítványainak játékában. És szerette a zenét bizonyos ételekhez hasonlítgatni – mondja mosolyogva.

 

Szoktál néha izgulni a koncertjeid előtt?

Ki ne izgulna! Néha idegesebb vagyok, mint máskor, de általánosságban igaz az, hogy minél többet játszol, annál nagyobb tapasztalatod lesz a nehéz pillanatok leküzdésében. Én például szeretek aludni koncertek előtt, aztán pedig eszem egy keveset, amiből energiát tud meríteni a szervezetem. Ha a testemet megfelelő állapotba hozom, akkor sokkal könnyebb az elmémmel is fókuszálni.

 

Milyen tippjeid vannak a még tanuló hegedűsök számára?

Nagyon fontos, hogy minden koncert előtt megfigyeljék saját magukat és annak alapján határozzák meg idővel, hogy milyen tevékenységek válnak be nekik a legjobban. Néhány ember a banánevésre esküszik, mások az alvásra. Valaki egyáltalán nem eszik koncert előtt. Aztán valakinek az válik be, hogy sokat gyakorol még a fellépés napján is, másoknak pedig az, ha szinte egy hangot nem húznak, minden aznapi töltetüket a koncerten használják fel. Mások vagyunk. Ha nincs ötletünk, hogy min változtathatnánk, érdemes például a sportolók felkészülését tanulmányozni és abból inspirációt meríteni.

 

Az interjút Hörömpöli Anna készítette

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr815316172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása