A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

„Elvisszük az emberekhez a kultúrát”

A MÁV Szimfonikus Zenekar önkormányzati koncertjei 

2016. október 28. - MÁV Szimfonikus Zenekar

Zenekarunk működésének, munkájának legfontosabb célja és értelme, hogy a lehető legmagasabb szinten kielégítsük a közönség változatos igényeit. Ebbe a széles spektrumba a társadalmi célú elvárásoknak és a támogatók elképzeléseinek való megfelelés is beletartozik. Önkormányzati koncertjeink szebbé teszik az ünnepeket, ilyen alkalmakkor azok is minőségi zenei élményben részesülhetnek, akik máskülönben ezt nem engedhetik meg maguknak. Lendvai György, a zenekar igazgatója személyes élményeiről mesél.   

A MÁV Szimfonikusok ma az ország legtöbbet koncertező hivatásos zenekarai közé tartozik. Évente több mint ötvenezer látogató élvezi a koncertjeinket, ill. sokféle bérletsorozatukat. Ezeket az előadásokat rendszeresen közvetíti a rádió- és a televízió, így jóval több emberhez jut el a művészi élmény. A zenekar fontos küldetésének tekinti a hangverseny-látogatók következő generációjának zenei nevelését. Évadonként 45-50 gyermek- és ifjúsági koncertet szervezünk. Bérletes előadásaink mellett évente 100-120 hangversenyt adunk itthon és külföldön; továbbá a legfontosabb hazai fesztiválokon és más kulturális szervezetek programjaiban is közreműködünk. Évek óta együttműködünk Ferencváros, Kőbánya, Újpest és a XV. kerület önkormányzatával, ifjúsági és nagyzenekari koncertjeink révén ismerhettek meg minket az ott élők.  

Akik velünk ünnepelnek 

A legtöbbször a kerületek jeles napjain szoktunk játszani. Az újpesti adventi koncerten és az augusztusi újpesti városnapokon a Zsinagógában már visszatérő vendégek vagyunk. Minden év május utolsó vasárnapján Rákospalotán játszunk, azóta, amióta a város visszakapta az ún. „orosz kórházat” (Észak-Pesti Kórház). Az ifjúsági koncertek szintén sok örömet szereznek a zenészeinknek és a közönségünknek egyaránt. látni az érdeklődő családokat, gyerekeket, bízunk benne, hogy egyikük-másikuk számára egy egész életre meghatározó lehet ez az élmény.  

Emlékszem jó néhány megható pillanatra. Újpesten, mikor a Zsinagógát renoválták, adtunk egy ünnepi hangversenyt. Hátulról hallgattam, ott állt a közelemben egy 90 év körüli bácsi és az unokája. Megfogta az unokája kezét és ránézett. Abban a tekintetben benne volt a huszadik század. A szenvedés emlékezete és a jelen szép ünnepi pillanata. Akkor is azt éreztem, hogy amit csinálunk, az jóval több, mint szórakoztatás, ismeretterjesztés vagy kulturális szolgáltatás. A zene megérinti az emberek szívét-lelkét, hozzásimul örömhöz, bánathoz.  

A már említett Észak-Pesti Kórház megnyitója is emlékezetes marad számomra. Azt, hogy mit jelentett a helyiek számára ez az esemény, a történelmi tények ismeretében lehet igazán átérezni. A kórházat még az 1910-es években téglajegyekből, a rákospalotai emberek pénzéből építették. Az épületeket kezdettől fogva gyönyörű park vette körül. 1945-ben a bevonuló szovjet hadsereg kisajátította magának az intézményt, az egyszerű emberek évtizedeken keresztül be sem tehették ide a lábukat. Ezért hívják azóta „orosz kórháznak” a komplexumot. Visszatérve a megnyitóhoz: sokan eljöttek, a 600-700 fős közönségnek Strauss-keringőket játszottunk az előadás végén, amire elkezdtek táncolni az emberek! A szemmel láthatóan nem báli közönség így ünnepelte, hogy hosszú idő múltán végre a helyére kerültek a dolgok. 

Zenében utazunk, kultúrát szállítunk 

Zenekarunk történetének kezdetén a MÁV vasúton szállította a zenét országszerte. A vidéki zenekarok megalakulása óta a fővárosra és néhány kiemelt kerületre koncentrálunk, ahová elvisszük az embereknek a kultúrát. Ez is olyan értékes tevékenység, mint amikor egy vidéki szimfonikus zenekar kis falvakban játszik. A nagyvárosok külső kerületeiben negatív tendencia figyelhető meg; munkanélküliség, növekvő bűnözés, leszakadás és sok más tényező jelent problémát. Ha egy ilyen helyre sikerül elvinni a zenét, és valamilyen szeletét megmutatni a szépségnek, azzal sokat tehetünk az ott élőkért és magunkért is. Évente 20-30 koncertet adunk ezekben a kerületekben. Újpesttel pl. olyan sikeres az együttműködésünk, hogy időnként a kultúrházak, vagy különféle szervezetek egyszerűen csak megrendelik a koncertjeinket – azért az idézőjel, mert természetesen ezek mindegyike ingyenes előadás. 

Október végi, november eleji előadásaink az 56-os megemlékezéshez kötődnek. Az Egmont nyitányt mindig eljátsszuk, talán nem mindenki tudja miért… A rádiós közvetítő kocsi a Parlament 17-es kapuja melletti fülkében helyezkedett el 23-án este. Ebből az alkalmi stúdióból sugározták Gerő beszédét és Nagy Imre felszólalását, azonban zenével nem tudtak szolgálni, így a rádió technikusai elindultak a parlament épületében lemezt keresni. A klub szobában találtak néhány lemezt, a Himnuszt, a Szózatot, egy magyar nóta lemezt, egy operettet és Beethoven Egmont nyitányát. Beethoven zenéjét találták legalkalmasabbnak a történelmi időkhöz. A forradalom napjaiban sokszor elhangzott ez a nyitány.”* Beethoven szimfóniái mellett egy Lajta mű tartozik még a szokásos ünnepi repertoárhoz.  

Legközelebbi önkormányzati koncertünk november 8-án a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban megrendezésre kerülő ünnepi hangverseny lesz, amelyen Csurgó Tamás vezényel. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! 

Hörömpöli Anna 

 

*http://lib.ke.hu/index.php/component/content/article/662-az-1956-os-forradalom-emlekezete 

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr6311912879
süti beállítások módosítása