A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

Vonó és karmesteri pálca

2018. november 20. - MÁV Szimfonikus Zenekar

November 24-én közönségünk különleges koncertnek lehet szem- és fültanúja: az Olasz Kultúrintézetben közkedvelt, örökzöld dallamok csendülnek fel Kokas Katalin, Kokas Dóra és Kelemen Barnabás tolmácsolásában. A műsorba Katalin és Barnabás adnak szóbeli bepillantást.

kokas-kelemen.jpg

Kokas Katalin, Kelemen Barnabás [Fotó: Emmer László]

Mióta koncerteznek együtt a MÁV Szimfonikus Zenekarral?

Kelemen Barnabás: Büszkén mondhatjuk, hogy a kapcsolatunk a MÁV Szimfonikus Zenekarral több évtizedes! Én 20 éve játszottam velük először, pont a most is előadásra kerülő Brahms Kettősverseny volt műsoron. Katit pedig a Szigeti József Hegedűverseny megnyerése (2002) után hívták rendszeresen szólistának. Számomra különleges, hogy a budapesti zenekarok közül ez az együttes kért fel először dirigálni, és nagyon örülök, hogy Beethoven VII. szimfóniáját elsőként velük adhatjuk elő!

Milyen szempontok szerint állították össze a műsort?

Kelemen Barnabás: A műsor összeállításakor a legfontosabb szerepet a zeneszerzők nevének kezdőbetűje játszotta. (...) Gondolhatnánk ezt is, de természetesen más megfontolásból alakult így a repertoár. :) Az idők során számos koncerten adtuk már elő a „legszebb vonós kettősversenyeket”. A mostani viszont számunkra is igazán különleges lesz, mert megszólalhat az a Bach d-moll csembalóverseny, melynek mi készítettük el az átiratát hegedűre és csellóra. A „sima” hegedűváltozatból nagyon hiányzik a csembaló „balkeze”, az pedig tökéletesen játszható gordonkán! Ezért alkottuk meg ezt az átiratot, hogy így is megszólalhasson a remekmű Brahms csodálatos kettősversenye mellett. És csak úgy, mint az eddigi műveket, Beethoven VII. szimfóniáját sem lehet megunni, nem lehet elég jól megismerni!

Mikor játszották először Dórával Brahms Kettősversenyét?

Kokas Katalin: Közel 10 éve játszottuk először húgommal ezt a mesterművet, és többször léptünk vele színpadra úgy, hogy Barnabás vezényelte. Számunkra ez egy csodálatos érzés, és nagyon örülünk, hogy így “hármasban” a MÁV Szimfonikus Zenekarral adhatjuk elő először Budapesten!

Dórával szinte azóta kamarázunk, hogy elkezdett csellózni (négy éves kora óta). Tulajdonképpen már akkor elkezdtünk vonósnégyesezni, amit hivatalosan 10 éve alapítottunk és egészítettünk ki négyfős formációvá. Felejthetetlen öröm volt az első öt év és szomorú volt elengedni onnan Dórát.

kokas_dora_c_kondella_misi.jpg

Kokas Dóra [Fotó: Kondella Misi]

Mi inspirálta arra, hogy karmesterként is kipróbálja magát?

Kelemen Barnabás: Már kottaolvasás előtt is próbáltam vezényelni olyan „könnyű” kis darabokat, mint a Bartók Zene [Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára – a szerk.] és a Divertimento, melyeket aztán a partitúrát tanulmányozva már nyolc éves koromban igyekeztem “tökéletesíteni”.

Ezután a fertődi kastélyban kb. 15 éve két Haydn szimfóniát dirigáltam, mely koncerten ott volt Petrovics Emil és Szokolay Sándor is. Mindkettőjüknek nagyon tetszett az előadás, és meghatóan fontosnak tartották, hogy vegyem komolyan a vezénylést. Visszanézve a hangversenyről készült felvételt persze egyértelmű volt, hogy nagyon sokat kell tanulnom ahhoz, hogy jó karmesternek mondhassanak. Ezért öt éven át magánúton tanultam a vezénylés csínyját-bínját a két finn karmester guru, Leif Segerstam és Jorma Panula felejthetetlen óráin.

Semmit nem hallok, hallgatok és képzelek másként egy beethoveni zongoraszonátában vagy vonósnégyesben, mint ahogyan a szerző a szimfóniáiban is építkezik. Épphogy a kamaraműveiben alkalmazom a szimfóniáiból merített építkezést!

Végezetül egy személyes kérdés: a gyermekeik vagy más családtagjaik is meghallgatják majd a koncertet?

Kelemen Barnabás: Tudomásom szerint minden Budapesten tartózkodó közeli családtagom szándékozik ott lenni a hangversenyen. :)

 

 

Az interjút készítette: Hörömpöli Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr2514383544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása