A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

Orosz virtus

2018. december 04. - MÁV Szimfonikus Zenekar

Orosz estünkön, december 6-án 19:00 órakor a Zeneakadémia Nagytermében ad a Zenekar ünnepi hangulatú hangversenyt. Arszentij Tkacsenkoval, az est fiatal karmesterével készült interjúnkat olvashatják.

arsenty_tkachenko_002.jpg

Arszentij Tkacsenko [Fotó: n/a]

A koncert első műsorszáma Prokofjev Lieutenant Kijé szvitjéből a Trojka című tétel lesz. Mit kell tudni erről a darabról?

A Lieutenant Kijé az első olyan mű, amit Prokofjev a filmes világ számára komponált (Kizsé hadnagy, 1934-es szovjet film). Mégsem érzem azt, hogy a zene kizárólagos felhasználású lenne – ez egy független, önmagában is élvezhető alkotás. Ezt alátámasztja, hogy a koncerteken játszott zenekari szvit hangszerelése sokban eltér a háttérzeneként használt verziótól, azt külön, utólag alkotta meg a mester. Persze annyira kifejező dallamokról beszélünk, hogy a szimfonikus verzió könnyedén elő tudja idézni képzeletünkben a filmes képeket és a történetet anélkül is, hogy pontosan ismernénk azt.

Mit jelent a „trojka”, és miért ez a tétel került most műsorra?

A trojka ősi orosz fogatolási módszer: három különböző jármódú lovat fognak be egy kocsi vagy szán elé. A középső üget, a két szélső pedig galoppozik - így együtt nagy sebesség elérésére képesek. Az ilyen fogatolású szánok nagyon gyakran megfordultak a különböző korabeli ünnepélyeken, karácsony és újév táján. Mivel december 6-án lesz a koncertünk a Zeneakadémián, úgy gondoltam, hogy ezzel a darabbal rögtön beszánkázhatunk a közelgő ünnepekbe, és jó hangulatot varázsolhatunk vele a koncert további részére!

Ez talán nem lesz nehéz feladat, hiszen Rahmanyinov második zongoraversenye követi...

Nos, igen. Ez a zongoraverseny egyike a legjátszottabb műveknek. Egyértelműen kihívás a színpadra állítása, de emellett a legnagyobb öröm is, hiszen átélhetjük együtt ezt a muzsikát, ami sokat mesél nekünk a szerelemről és bizonyos belső, emberi gondolatokról, tapasztalásokról. S ahogyan ezt teszi... Én (is) beleszerettem! Ezúttal Alexander Ghindin tolmácsolásában élvezhetjük majd, és természetesen minden muzsikus szívét-lelkét bele fogja tenni az előadásba.

A koncertet záró Diótörőt pedig senkinek nem kell bemutatni. Mely tételeket hallhatjuk majd?

Sokat gondolkodtam a történet ívén, s hogy mely tételeket emelném be a „saját” szvitembe. Nem árulok el minden részletet, de azt bizton állíthatom, hogy a legkedveltebb dallamok felcsendülnek majd. Az elején hamar karácsonyi hangulatba kerülünk (1. felvonás, 3. tétel: Marche et petit galop des enfants), aztán az óra elüti az éjfelet, és belecsöppenünk a varázsvilágba. Hallhatjuk a harcot az Egérkirállyal, aztán ahogy a Diótörő átváltozik herceggé. Ezután következnek a híres táncok – többek között a csokoládétündéré, vagy az olyan ismert dallamok, mint a Virágkeringő és a Pas de Deux. A történet végén pedig együtt térünk vissza a valóságba (Valse Finale et Apotheose).

 

Az interjút készítette: Hörömpöli Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr5914426574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása