A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

Folyékony, céltalan séta és különleges zenei ízek

– így jellemzi hangversenyünk szólistája, Balogh Ádám a műsorban elhangzó Mozart Esz-dúr zongoraverseny egyes részeit. Ismerjük meg a tehetséges fiatal életét és terveit a következő interjúból!

2021. január 12. - MÁV Szimfonikus Zenekar

balogh_adam_c_rachel_breen.jpg

Balogh Ádám [Fotó: Rachel Breen]

 

Milyen év lesz számodra 2021?

Azt várom leginkább, amit mindenki: egy kicsit normálisabb kerékvágást. Szakmailag ígéretes időszak lehet számomra, több versenyre és sok koncertre készülök. Az a gond, hogy egyelőre minden csak feltételes módban van. Reménykedem, hogy idővel ez változik majd. Hobbikból a tavaszi időszak alatt volt időm elég újat felfedezni, most inkább a munka foglalkoztat.

Mik a szakmai célkitűzéseid erre az évre?

Június közepéig szinte hetente követik egymást a koncertek és versenyfordulók a naptáramban. Rengeteg izgalmas dolog vár rám, valamint – remélhetőleg – több korábban elmaradt koncert is bepótlásra kerül. Liszt Esz-dúr, Bartók 3. és Petrovics zongoraversenyekre készülök a hónapokban. Emellett nagyjából 2,5-3 órányi szólórepertoár is terítéken van: Bartók, Stravinsky, Chopin, Liszt, Scriabin, Bach, Kapustin, Beethoven. Kamarából trióval, kvintettel és kétzongorás műsorral is készülök.

Hogy élted meg az elmúlt időszakot?

2020 nehéz volt nekem is, ahogy sokaknak. Viszonylag békésen vészeltem át, eleinte kifejezetten jólesett egy kis pihenő, mivel ritkán van alkalmam a teljes kikapcsolódásra. Azóta persze mindenféle belső folyamatok lezajlódtak bennem. Most már tudom értékelni, hogy volt időm utolérni magamat és összegezni az elmúlt hónapokat, éveket.

Mit hozott az életedbe a Bartók Világversenyen való szereplésed, elért helyezésed?

Az erőpróba remek lehetőségeket hozott, és úgy érzem, hogy kicsit jobban „felrakott a térképre”. Nagyon igyekszem, hogy olyan szinten helyt tudjak most állni, hogy a jövőben is legyen alkalmam még sok-sok tapasztalatot gyűjteni, koncertezni!

Mit gondolsz, indulnál még hasonló megmérettetéseken, vagy már kizárólag a koncertezésre fókuszálsz?

Ebben az évben több versenyre is készülök (bár nem szokásom halmozni ezeket), minden összetorlódott a halasztások miatt. A kanadai Honens és a Sydney versenyekre is beválogattak, így most ezek vannak fókuszban. Szeretnék máshol is tapasztalatokat szerezni a világban, ezek az események pedig erre ideális lehetőségek, hiszen jó hallani, megismerni a pályatársakat.

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

Mindent szeretek, ahol mások kreativitását lehet megfigyelni és ebből táplálkozni. Ezen érdeklődési körök helyfoglalása rapszodikusan változik a napjaimban. A makettezés most háttérbe szorult, olvasásra több idő jutott tavasz óta és sokat filmeztem. Számítógépes játékok terén is otthon vagyok: ki szoktam próbálni minden újdonságot. Szeretem követni, hogy hova fejlődik az egész ágazat. A karantén alatt sokszor játszottam barátokkal is – ez egy kis közösségi „életpótlék”, interneten keresztül.

Mi volt a legutóbbi film, amit láttál és jó szívvel ajánlanád másoknak is? Netflix vagy HBO?

Összességében a Netflixet használom többet, de az HBO-on is láttam már sok mindent korábban. Mostanában mindenkinek a Netflixes „Miles Davis: The birth of the cool” című dokumentumfilmet ajánlgattam, a múlt évből pedig a „Volt egyszer egy Hollywood...” volt az egyik kedvenc filmem.

Mozart Esz-dúr zongoraversenyét adod elő nemsokára a MÁV Szimfonikus Zenekarral. Mit kell tudni erről a műről, mennyire áll közel hozzád?

Ez a Mozart zongoraverseny rendkívül szokatlan mű, már csak ezért is szeretem. A harmadik tétel fúgaszerű témája és a második tétel folyékony, már-már céltalan sétája – mind nagyon különleges zenei ízek. Még Mozarthoz képes is sok az egyedi megoldás, ez pedig nagyon vonz. Még nem volt alkalmam koncerten játszani, ez lesz az első, épp ezért nagyon várom!

 

Az interjút Hörömpöli Anna készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr6516386104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása