A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

A MÁV Szimfonikusok mindennapjai

Szimfóniát gyerekeknek

Ryusuke Kawakami, az Unokák és nagyszülők hangversenysorozatunk első koncertjének karmestere értékeli az elmúlt időszakot

2020. október 02. - MÁV Szimfonikus Zenekar

ryusuke_kawakami_c_masaharu_higuchi.jpg

Ryusuke Kawakami [Fotó: Masaharu Higuchi]

Az utóbbi pár hónapot szomorúan éltem meg, persze ezzel nem vagyok egyedül. A koronavírus felbukkanásával és terjedésével az összes koncertem és utazásom lemondásra került. Igyekeztem az alapvetően rossz helyzetben mégis a jó pillanatokat keresni – az örömet az jelentette, hogy sokkal több időt tölthettem a családommal, valamint tudtam pihenni, zenékben és könyvekben elmerülni. A karantén jelentette bezártságot szerencsére nem kellett megtapasztalnom, de még ha kellett is volna, a családom erős motivációt adott volna hozzá.

Azt, hogy most szombaton a MÁV Szimfonikus Zenekarral koncertezhetem, fordulópontnak tartom. Hosszú idő óta ez az első utazásom, igyekszem vigyázni magamra és betartani az egészségügyi előírásokat. Bízom benne, hogy így nem érhet utol a baj. Lelkesen veszek részt a jelenben és kiélvezek minden pillanatot, amit a hivatásommal tölthetek. Ezt tanácsolnám mindenkinek, akit nehezen érintenek a mindennapok. Az elkövetkezendő hónapokban sajnos nem lesz több hangversenyem – az év végén talán egy Japánban, ahol apránként kezd éledezni a koncertélet. Talán az év végétől már mehet minden a régi kerékvágásban.

A holnapi gyermekkoncerten Beethoven 5. szimfóniáját szedjük majd ízekre a műsorvezető, Fenyő Gábor segítségével. Igazán szeretem ezt a művet, mert minden benne van, aminek benne kell lennie. A drámai szerkezete valami lenyűgöző... Ez olyan erő, ami gyereket és felnőttet egyaránt megbabonáz. Ha kedvenc tételt kellene megneveznem, az a második lenne – ugyan ebből nem játszunk most részletet. Nincs kétségem afelől, hogy amint a gyerekek meghallják az első hangokat, bele is fognak szeretni a zenébe!

Még egy szó Budapestről – imádok itt lenni, ez az egyik kedvenc városom az egész világon! Harmadik alkalommal lehetek jelen a Doráti Antal karmesterverseny és az Eötvös-mesterkurzus után. Az emberekről az a benyomásom, hogy nagyon kedvesek és tele vannak lélekkel, szeretettel. A MÁV Szimfonikus Zenekarral pedig mindig nagy öröm az együttműködés, hiszen egy remek együttesről van szó! A holnapi koncertet szívből várom, aztán pedig már a következő visszatérésemet...

 

Az interjút Hörömpöli Anna készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://mavzenekar.blog.hu/api/trackback/id/tr8816225218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása